Menu

PELUPUSAN MUSHAF AL-QURAN DAN

BAHAN BERCETAK AYAT-AYAT AL-QURAN

JABATAN HAL EHWAL AGAMA TERENGGANU (JaHEAT)

 

Adakah anda mempunyai atau terjumpa mushaf al-Quran dan bahan bercetak yang mengandungi ayat-ayat al-Quran seperti berikut di tempat anda?

 

 1. Mushaf al-Quran yang koyak/rosak.
 2. Mushaf al-Quran yang bukan Rasm Uthmani.
 3. Kitab-kitab yang mengandungi ayat al-Quran yang terbiar.
 4. Buku-buku sekolah /kertas peperiksaan anak-anak yang mengandungi ayat al-Quran yang tidak digunakan lagi.
 5. Kad-kad majlis kahwin/surat-surat yang mempunyai tulisan ayat al-Quran.

 

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JaHEAT) mempelawa muslimin/muslimat untuk menghantar semua bahan-bahan yang termasuk dalam senarai di atas kepada jabatan ini untuk dilupuskan secara terhormat dan mengikut syariat.

 

TIADA SEBARANG CAJ DIKENAKAN BAGI PERKHIDMATAN PELUPUSAN INI.

 

CARA PENGUMPULAN/PENGHANTARAN

 

Setiap mushaf al-Quran dan bahan bercetak yang mengandungi ayat-ayat al-Quran yang ingin dilupuskan hendaklah dihantar bersama-sama Borang Permohonan Pelupusan Mushaf Al-Quran dan Bahan Bercetak Ayat-Ayat Al-Quran:

 

 1. dalam keadaan kering.
 2. secara kemas dan tersusun di dalam kotak atau plastik yang diikat rapi.
 3. tidak bercampur/dicampur dengan bahan yang tidak berkenaan seperti kaca/plastik/bingkai gambar dan hiasan, serta yang seumpamanya.

 

PERINGATAN

 

Muslimin/muslimat adalah DILARANG untuk:

 

 1. membakar/meletakkan mushaf al-Quran dan bahan bercetak yang mengandungi ayat-ayat al-Quran dalam apa jua keadaan yang tidak menghormati kesucian Islam tanpa pengetahuan/pengawasan pegawai Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JaHEAT).
 2. menjual/menghantar mushaf al-Quran dan bahan bercetak yang mengandungi ayat-ayat al-Quran kepada pihak kitar semula untuk apa-apa tujuan sekalipun.
 3. menghantar mushaf al-Quran yang masih berkeadaan baik.

 

Nota:

 

Bagi muslimin muslimat yang berada di luar Daerah, permohonan Pelupusan Mushaf Al-Quran dan Bahan Bercetak yang mengandungi Ayat-Ayat Al-Quran boleh dirujuk kepada Pejabat Agama Daerah (PAD) yang berhampiran.

 

Sebarang pertanyaan/aduan lanjut, sila hubungi Bahagian Penyelidikan, JaHEAT di talian 09-6252525 samb. 5267/5272/5202 atau emel kepada This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Borang Permohonan Pelupusan Mushaf Al-Quran dan Bahan Bercetak Ayat-Ayat Al-Quran boleh dimuat turun (download) di http://jheatweb.terengganu.gov.my/

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu,

Pusat Pentadbiran Islam,

Kompleks Sri Iman,

Jalan Sultan Mohamed,

20676 Kuala Terengganu,

Terengganu Darul Iman.

Nombor Telefon 096252525

Nombor Faksimili 09-6235185

 

Alamat Emel  adminjheat@terengganu.gov.my

Go to top