eBuletin
 
Promosi Web
E-kursus Online
HRMIS
E-SPEKS(maklumat status pembayaran, slip gaji)
Emel -( mail @terengganu.gov.my )
myGovernment
Maidam
Facebook Jheat
Twitter Jheat
 
Renungan

"Aku telah mendapat seorang anak, kemudian membawanya kepada Nabi S.A.W. Baginda menamakannya Ibrahim, lalu mentahnikkannya (memecahkan mulutnya) dengan sebiji kurma." 


Hadis riwayat Abu Burdah daripada Abu Musa r.a

 


 
Video Secara Langsung
Tiada rekod
 
Peti Undi
Kriteria Terpenting Dalam Laman Web Kerajaan :


Keputusan undian sedang direkodkan. Sila tunggu...

 
LAMAN UTAMA > PENGENALAN JABATAN

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Terengganu (JHEAT) adalah jabatan yang bertanggungjawab terutamanya dari segi pengurusan dan pentadbiran agama negeri. Jabatan ini ditubuhkan pada 1912M / 1331H. Ia dikenali sebagai Pejabat Pesuruhjaya Agama dan Keadilan. Selain itu, ia telah diketuai oleh jabatan pengerusi yang dikenali sebagai Sheikhul Islam. Pada 25 September 1919, Jabatan Ketua telah ditukarkan kepada Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama. Pada awalnya, sejarah permukiman awal Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu terletak di Balai Pusat iaitu di dalam Istana Maziah atau kini tapaknya berdekatan dengan Pejabat Pos Besar Kuala Terengganu.

Kemudian, penyerahan jabatan ini telah dipindahkan ke Tapak Pejabat Grand Post. Selepas itu, tapak ini dipindahkan ke Bangunan Engku Bijaya Raja (Bangunan Persatuan Sejarah). Seterusnya, beliau dipindahkan ke bekas Rumah Dato' Amar Syed Husin Al-Bukhari (di Jalan Syed Husin) yang terletak di Tapak Wisma Persekutuan dan Wisma Darul Iman.

Walau bagaimanapun, sekitar tahun 1977-1998 penempatan ini berpindah ke Wisma Negeri. Pada 12 Disember 1998, selepas beberapa kali menyelesaikan masalah penempatan, akhirnya jabatan ini telah diberikan penempatan tetap di Kompleks Sri Iman. Jabatan ini telah berkembang pesat oleh aliran pembangunan negeri dalam pelbagai bidang terutamanya dalam bidang pentadbiran dan tanggungjawab sosial.

Berdasarkan penemuan dokumentasi sejarah yang diperoleh, ia menunjukkan bahawa JHEAT adalah organisasi keagamaan yang begitu berpengaruh sejak zaman dahulu kala hingga sekarang.

   
Sejarah Penempatan Bangunan JHEAT
   
1. Balai Besar ( dalam kawasan Istana Maziah ).
2. Tapak Pejabat Pos Besar
3. Tapak Wisma Darul Iman ( Pejabat Besar )
4. Bangunan Engku Bijaya Raja ( Bangunan Persatuan Sejarah sekarang )
5. Bekas Rumah Dato` Amar
6. Rumah Syed Husin Al Bukhari ( Jalan Syed Husin )
7. Tapak Wisma Persekutuan
8. Tapak Wisma Darul Iman
9. Wisma Negeri ( 1977 - 1998 )
10. Kompleks Seri Iman ( 12 Disember 1998 - sekarang )
lalu 2

 « BACK