eBuletin
 
Promosi Web
E-kursus Online
HRMIS
E-SPEKS(maklumat status pembayaran, slip gaji)
Emel -( mail @terengganu.gov.my )
myGovernment
Maidam
Facebook Jheat
Twitter Jheat
 
Renungan

Dari Jabir bin Samrah Radhiallahu ‘anhu berkata: “Saya pernah melihat Rasulullah S.A.W. pada bulan purnama. Saya memandang beliau sambil memandang bulan. Beliau mengenakan pakaian merah. Maka menurut saya beliau lebih indah daripada bulan.”


(Dikeluarkan At Tirmidzi, dia berkata Hadits Hasan Gharib. Dan dishahihkan oleh Al Hakim serta disetujui oleh Adz-Dzahabi)


 
Video Secara Langsung
Tiada rekod
 
Peti Undi
Kriteria Terpenting Dalam Laman Web Kerajaan :


Keputusan undian sedang direkodkan. Sila tunggu...

 
LAMAN UTAMA > Pelupusan Al Quran

PELUPUSAN MUSHAF AL-QURAN DAN

BAHAN BERCETAK AYAT-AYAT AL-QURAN

JABATAN HAL EHWAL AGAMA TERENGGANU (JaHEAT)

 

Adakah anda mempunyai atau terjumpa mushaf al-Quran dan bahan bercetak yang mengandungi ayat-ayat al-Quran seperti berikut di tempat anda?

 

1.            Mushaf al-Quran yang koyak/rosak.

2.            Mushaf al-Quran yang bukan Rasm Uthmani.

3.            Kitab-kitab yang mengandungi ayat al-Quran yang terbiar.

4.            Buku-buku sekolah /kertas peperiksaan anak-anak yang mengandungi ayat al-Quran yang tidak digunakan lagi.

5.            Kad-kad majlis kahwin/surat-surat yang mempunyai tulisan ayat al-Quran.

 

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JaHEAT) mempelawa muslimin/muslimat untuk menghantar semua bahan-bahan yang termasuk dalam senarai di atas kepada jabatan ini untuk dilupuskan secara terhormat dan mengikut syariat.

 

TIADA SEBARANG CAJ DIKENAKAN BAGI PERKHIDMATAN PELUPUSAN INI.

 

CARA PENGUMPULAN/PENGHANTARAN

 

Setiap mushaf al-Quran dan bahan bercetak yang mengandungi ayat-ayat al-Quran yang ingin dilupuskan hendaklah dihantar bersama-sama Borang Permohonan Pelupusan Mushaf Al-Quran dan Bahan Bercetak Ayat-Ayat Al-Quran:

 

1.            dalam keadaan kering.

2.            secara kemas dan tersusun di dalam kotak atau plastik yang diikat rapi.

3.            tidak bercampur/dicampur dengan bahan yang tidak berkenaan seperti kaca/plastik/bingkai gambar dan hiasan, serta yang seumpamanya.

 

PERINGATAN

 

Muslimin/muslimat adalah DILARANG untuk:

 

1.            membakar/meletakkan mushaf al-Quran dan bahan bercetak yang mengandungi ayat-ayat al-Quran dalam apa jua keadaan yang tidak menghormati kesucian Islam tanpa pengetahuan/pengawasan pegawai Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JaHEAT).

2.            menjual/menghantar mushaf al-Quran dan bahan bercetak yang mengandungi ayat-ayat al-Quran kepada pihak kitar semula untuk apa-apa tujuan sekalipun.

3.            menghantar mushaf al-Quran yang masih berkeadaan baik.

 

Nota:

 

Bagi muslimin muslimat yang berada di luar Daerah, permohonan Pelupusan Mushaf Al-Quran dan Bahan Bercetak yang mengandungi Ayat-Ayat Al-Quran boleh dirujuk kepada Pejabat Agama Daerah (PAD) yang berhampiran.

 

Sebarang pertanyaan/aduan lanjut, sila hubungi Bahagian Penyelidikan, JaHEAT di talian 09-6252525 samb. 5267/5272/5202 atau emel kepada penyelidikanjheat@terengganu.gov.my.

 

Borang Permohonan Pelupusan Mushaf Al-Quran dan Bahan Bercetak Ayat-Ayat Al-Quran boleh dimuat turun (download) di http://jheatweb.terengganu.gov.my/ « BACK