eBuletin
 
Promosi Web
E-Kursus - (Sistem Permohonan Kursus
E-SPEKS(maklumat status pembayaran, slip gaji Kaki
Facebook Jheat
E-Mail -( mail @terengganu.gov.my )
TAKWIM SOLAT
myGovernment
JPA
HRMIS
 
Renungan

Rasulullah s.a.w bersabda:“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-


 
Video Secara Langsung
Tiada rekod
 
Peti Undi
Kriteria Terpenting Dalam Laman Web Kerajaan :


Keputusan undian sedang direkodkan. Sila tunggu...

 
  


Kerajaan negeri bersedia membantu melupuskan al-Quran yang rosak akibat ditenggelami banjir di Pulau Pinang secara percuma.

Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, Multimedia dan Tugas-Tugas Khas Negeri, Ghazali Taib berkata, kerajaan negeri melalui Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) mempunyai kepakaran dan peralatan dapat membantu melancarkan proses berkenaan.

“Kita sedia maklum, apabila berlaku banjir besar sebagaimana pernah berlaku di Kelantan dan baru-baru ini di Pulau Pinang, sudah tentu ada masjid atau pusat-pusat pengajian berteras agama dan al-Quran yang turut terkena musibah banjir sehingga menyebabkan ia mengalami kerosakan.

“Jadi, kerajaan negeri bersedia membantu proses pelupusan secara percuma.  Tetapi bagi kos pengangkutan untuk menghantar pula ditanggung oleh Jabatan Agama Islam Pulau Pinang,” katanya.  

Beliau berkata demikian kepada media selepas Program Pelupusan Kiub Abu Al-Quran ke laut di Perairan Terengganu, hari ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata, sebanyak tiga tan abu al-Quran yang dilupuskan secara kiub dilepaskan sejauh 10 batu nautika dari perairan Kuala Terengganu.

Sebanyak 515 kiub dilepaskan pada kedalaman 30 meter merupakan program pertama tahun ini.

Sejak diperkenalkan pada 2012, sebanyak 70.45 tan abu al-Quran dilupuskan ke dalam laut oleh pihak JHEAT.

Tahun ini JHEAT telah melupuskan 19 tan Al quran dan inovasi pelupusan secara kiub merupakan kali kedua sejak diperkenalkan tahun lalu.

Menurutnya, inovasi itu dihasilkan berikutan JHEAT berhadapan kesukaran apabila abu tersebut berterbangan ketika mengendalikan proses tersebut sebelum ini sehingga melakukan inovasi atas nasihat Jabatan Alam Sekitar.

 

 

***Sumber Teganu Kita***

Hit : 133

 « BACK